10 fakta tentang wanita

on 2.3.12


1. Kajian oleh Universiti Illinois mengatakan wanita lebih penyayang dan setia berbanding lelaki. Rasulullah S.A.W bersabda, “Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa orang penyayang tidak akan sia-sia”.

2. Lelaki hanya mampu menahan kesakitan sehigga 47 Del tetapi wanita mampu menahan kesakitan sehigga 57 Del ketika sakit bersalin. Itu bersamaan 20 tulang dipatahkan serentak. Khas untuk lelaki, hargailah ibu dan isteri anda ♥

3. Wanita suka menangis tetapi bukan tanda mereka lemah. Wanita menangis untuk mencari dan mendapatkan kembali kekuatan diri.

4. Wanita suka ‘shopping’ sebab itu sahajalah masa di mana mereka rasa dapat mengawal keadaan mengikut kehendak mereka.

5. Mengikut kajian, dalam keadaan stress atau situasi tidak terkawal, lelaki cenderung untuk mengelak tetapi wanita cenderung memilih untuk menyelesaikannya.

6. Kajian menunjukkan memori wanita lebih kuat berbanding lelaki terutama perkara yang berkaitan dengan emosi. Sebab itu wanita lebih sensitif.

7. Naluri wanita lebih kuat dari lelaki. Ibu lebih bersikap melindungi dan tahu secara semulajadi bila situasi merbahaya untuk anak sedangkan bapa perlu berfikir sejenak sebelum sedar akan bahaya.

8. Rasulullah S.A.W bersabda, “ Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.”

9. Wanita yang menyusui anaknya akan diberi satu kebajikan bagi setiap teguk susunya.

10. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu ♥

Iklan Text :
1- Rahsia Mudah Hamil - Tips Kesuburan Untuk Wanita
2- Tips Menghilangkan Jerawat Secara Berkesan
3- Panduan Lengkap Memelihara Kucing
4- Panduan Lulus MUET

Ranking: 5
Comments
7 Comments

{ 7 Komen... read them below or add one }

nurmujahidah said...

wah,, best jadi wanita,, dah like page :D


March 2, 2012 at 11:44 AM
Rapunzel Cikilolo said...

aku nak tel mak aku sekarang :)


March 2, 2012 at 11:52 AM
Aishah Jahirah said...

fakta yg bukan auta....hargailah wanita...:)


March 2, 2012 at 12:38 PM
Umi Anaan said...

lelaki dan wanita..dua-duanya pun memang berbeza dan istimewa. bukti Allah tu pencipta yang Maha Agung.


March 2, 2012 at 2:15 PM
Dianaa said...

Suka entry ni! :D hihi! memang semua tu fakta. eh hai terbelog! heee :D


March 2, 2012 at 3:11 PM
diana said...

bangga jadi wanita.>:)


March 2, 2012 at 5:32 PM
Aida Omar said...

Bertuahnya jadi seorang wanita..lagi2 wanita solehah :)


March 2, 2012 at 9:05 PM

Post a Comment

 
© Terbelog.com All Rights Reserved.