Perniagaan Melalui Facebook

on 19.5.13

FACEBOOK adalah rangkaian media sosial yang paling pantas berkembang pada masa kini dan dianggarkan hampir separuh daripada pengguna Internet dunia mempunyai akaun Facebook. Setiap hari beribu-ribu pengguna baru mendaftarkan diri untuk menggunakannya.

Pada saat artikel ini ditulis, terdapat 12,268,300 penduduk Malaysia yang mempunyai akaun Facebook iaitu hampir separuh daripada jumlah penduduk dan nombor itu juga mewakili 70 peratus daripada populasi dalam talian Malaysia.

Fakta-fakta itu menyokong mengapa Facebook menjadi laman web nombor satu paling ramai dilayari di Malaysia dan juga kebanyakan negara lain.

Bayangkan potensi yang sangat besar ini serta pengaruh yang boleh dibawa melaluinya untuk membina jenama dan seterusnya mempromosikan sebarang produk atau perkhidmatan kepada 12 juta bakal pelanggan! Satu peluang yang seharusnya direbut segera oleh mana-mana usahawan untuk melonjakkan perniagaan mereka.


Jika dibandingkan dengan medium lain seperti akhbar, majalah, radio dan televisyen, Facebook mempunyai kelebihannya yang tersendiri dalam menghubungkan terus pelanggan kepada perniagaan anda kerana sifatnya sebagai ruang untuk bersosial.

Manusia secara semulajadinya memang memerlukan kehidupan sosial tetapi kesibukan harian untuk bekerja dan mencari rezeki telah membataskan keperluan itu, tetapi apabila Facebook muncul, ia bagai mengisi kekosongan dalam jiwa mereka.

Tetapi persoalannya bagaimana untuk mengeksploitasikan kelebihan ini semaksimumnya untuk kebaikan perniagaan dan keusahawanan? Jika diperhatikan pada wall bila kita masuk ke dalam akaun Facebook, saya percaya anda mungkin sudah boleh lihat pelbagai ragam orang dalam mempromosikan apa-apa produk dan perkhidmatan mereka.

Iklan Text :
1- Rahsia Mudah Hamil - Tips Kesuburan Untuk Wanita
2- Buat Duit dengan Kitab Teknik SEO
3- Panduan Video Lengkap Membina Blog WordPress Sendiri
4- Panduan Lulus MUET

Ranking: 5
Comments
0 Comments

{ 0 Komen... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Terbelog.com All Rights Reserved.