Alkohol Dalam Bersolat

on 11.7.13


Boleh atau tak gunakan alkohol dalam solat. Ramai tertanya hukum pakai alkohol dalam solat.

Menurut maklumat yang di terima alkohol ialah nama yang digunakan di dalam kaedah saintifik kepada sebatian yang mempunyai kumpulan hidroksi (-OH), dan dikenali ada dua jenis yang agak baik, iaitu:

i)Alkohol kayu (methanol)
ii)Alkohol biji-bijian (ethanol)

Kedua jenis alkohol ini mempunyai sebatian yang merupakan formula am struktur (R-OH.

Methanol adalah sebatian yang mempunyai formula struktur (CH-OH). Di hospital ia dikenali dengan nama ‘spirit’ yang dipakai untuk membunuh kuman. Jenis ini tidak digunakan untuk minuman.


Ethanol adalah sebatian yang mempunyai formula struktur(CH3CH2-OH) bahan inilah yang digunakan sebagai campuran dalam minuman keras. Dari penjelasan ringkas mengenai jenis alkohol itu dapat dapat disimpulkan bahawa setiap arak atau minuman keras ada mengandungi alkohol tetapi tidak semua alkohol itu adalah arak.Alkohol dari proses pembuatan arak hukumnya haram dan najis. Alkohol yang dibuat bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis tetapi haram diminum.

Selain itu alkohol juga terhasil dari lebihan proses pembuatan makanan seperti tapai,sama ada dari ubi kayu atau pulut.Ianya adalah tidak najis dan harus dimakan.

Ubat-ubatan, minyak wangi yang dicampurkan alkohol yang diproses bukan untuk pembuatan arak adalah harus dan dimaafkan. - iluvislam

Iklan Text :
1- Rahsia Mudah Hamil - Tips Kesuburan Untuk Wanita
2- Buat Duit dengan Kitab Teknik SEO
3- Panduan Video Lengkap Membina Blog WordPress Sendiri
4- Panduan Lulus MUET

Ranking: 5
Comments
1 Comments

{ 1 Komen... read them below or add one }

cahaya said...

cahayacinta

saya tak byk koleksi minyak wangi sllu rembt avon memang jarang beli.kalau pakai mesti habis terus beli baru hee..sekarang banyak jenis susah nak buat pakai utk solat.klu pakai solat hati pula rasa was2..baik tak yag pakai minyak wangi masa solat lagi senang hati masa solat kekal..wahualam..


July 11, 2013 at 9:03 AM

Post a Comment

 
© Terbelog.com All Rights Reserved.